Anahtar kelimelerin SEO planlamasında ve SEO analizinde yeri oldukça büyüktür. Anahtar kelimeler sayesinde arama motorları içerik yönlendirilmesi hakkında bilgilendirilir. Anahtar kelimeler seçilirken bazı kriterlere dikkat edilerek işlem yapılmalıdır. Makalelerde ve sunduğunuz yazılı içerikler ve hatta yazılarınıza eklediğiniz resimlerde bile kullanacağınız Keywordsler dikkatle seçilmelidir. Günümüz teknoloji şartları ile birlikte ilerleyen internet sektörüne son zamanlarda sesli arama faktörü de eklenmiştir. Giderek artan sesli aramalar neticesinde arama motoru devi Google bu yönde çalışmalar yapmaya başlamıştır. Long Tail KeyWords diye tabir edilen uzun kuyruklu anahtar kelimeler artık SEO planlaması içinde yer almaya başlamıştır. Ses ile arama motoruna söylenen arama terimlerinin tümü Google süzgecinden geçerek en iyi sonuçların kullanıcıya sunulmasını amaçlayan Google, bu yüzden uzun kuyruklu anahtar kelimelere değer verme yolunda ilerlemektedir. Örneğin; kullanıcılar sesli arama ile ”en yakın pizzacı nerede” dedikleri zaman, Google kullanıcının bulunduğu yeri harita vasıtasıyla tespit ederek bu bağlam da statik olarak en yakın pizzacıları sıralayacaktır. En doğru sonucun elde edilmesi için sadece ”pizza” kelimesi yeterli olmayacaktır. Tabi ki kurum ve firmalarında bu aramalarda kullanıcılara ulaşabilmesi için Google haritalara firmalarını kaydetmeleri gerekmektedir.
Anahtar kelimeler içeriklerde belli sayıda ve belli bir oran içersinde kullanılmalıdır. İçerik ile alakalı olmaları Google tarafında büyük öneme sahiptir. İçerik dışı kullanılan anahtar kelimeler Google tarafından bazı durumlarda spam olarak nitelendirilebilir. Birçok SEO analizine göre değişen anahtar kelime şablonları mevcuttur. Lakin en bilinen durum, içeriğin başında yani ilk cümlesinde kullanılan bir anahtar kelimenin Google adına önemli olduğudur. Kesinlikle aynı satır ya da cümlede birden fazla anahtar kelime kullanılması önerilmez.
Anahtar Kelime Nasıl Bulunur ve Neye Göre Seçilir?
Keywords seçimleri SEO planlamasına göre yapılan iş ve hitap edilmek istenen kitleye göre seçilmelidir. Google sitelere örümceklerini (botlarını) gönderdiğinde sitenin analizini detaylı olarak yapar. SEO planlamasının amacı arama motorlarında üst sıralara çıkmak ve bu bağlamda elde edilmek istenen başarıyı sağlamaktır. Sitelerin ya da blogların sürekli şekilde güncel tutulması gereklidir. Günlük olarak sitelere bir çok özgün içerikli makale girmek elbette büyük fayda getirecektir. Lakin, bu oluşmuş hipotezin doğruluğu konusunda kesinleşmiş bir olgu söz konusu değildir. Çok fazla içerik girmek üst sıralara çıkmak adına bir adım olsa bile eğer içerikler SEO uyumlu değilse bu Google için pek bir şey ifade etmeyecektir. Bu noktada seçilecek anahtar kelimelerin önemi hayli yüksektir. Seçimlerde anahtar kelimeler özgün ve belli bir kelime öbeği halinde olmalıdır. Örneğin; ”otomobil” yerine ”ucuz otomobil” tarzında popüler kelimelerden oluşmalıdır. İçerik içinde çok sayıda Keywords geçirmek kurnaz SEO’cuların yaptıkları bir yöntem olsa da Google’ın bu konuda çok ciddi aldığı kararlar mevcut olup kara listeye girme durumu söz konusu olabilmektedir. Sabır SEO planlamasının en önemli olgusudur. “Ben her şeyi yapıyorum, özgün içerik giriyor SEO uyumlu yazılar yazıyorum ama neden yükselemiyorum’” tarzında bir sorunuz var ise, unutmamanız gereken tek şey Google’ın sizi mutlaka fark edeceğidir. Tüm oluşumunuz hatasız ise ve kurallara uygunsa mutlaka emeklerinizin karşılığını alacaksınızdır. Google’ın en çok önemsediği noktalardan bir tanesi de kullanıcılarına kaliteli içerik ve aradıkları şeyleri sunabilmektir. Diyet ile alakalı bir konu arayan kullanıcıya Google’ın sahte içerikli ve anahtar kelimesi diyet olup konuda diyet ile alakalı olguların olmadığı bir makaleye yönlendirmemesi yaptığı tüm çalışmaların ana nedenleri arasında yer alır. Google böyle hatalara düşmemek adına sürekli güncellemeler yayınlar ve sahteciliğin önüne geçmek adına oldukça zeki adımlar atar.
Google SandBoX Nedir?
Google Sandbox bir filtreme ara birimidir. Google tarafında çöplük sitelerin aramalarda görünmemesi için yaratılmıştır. Özellikle yeni ve amaçsız yahut kötü niyetli siteler çoğunlukla Sandbox filtresine takılmaktadırlar. Bir sitenin çok iyi bir içeriğe ve sitelerden yönlendirilmiş birçok bağlantıya yahut çok iyi PageRank’e sahip olması o sitenin Sandbox’ta filtrelenmemesi anlamını taşımaz. Çünkü PageRank’ın Sandbox’a karşı bir etkisi yoktur. Peki, Sandbox neden filtreleme yapıyor? Yukarıda bahsettiğimiz üzere Google oldukça zekidir. Onu kandırmaya çalışan herkes çoğu zaman yarı yolda kalır. Google Adsense’den para kazanmak için site açanları ve bu bağlamda hileye başvuranları engellemek ve bunların farkında olmak ister. Kötü yazılım ya da yeni açılmış olmasına rağmen içerik kopyasıyla dolu olan yan siteleri engellemek adına, hosting problemleri nedeniyle kapanan sitelerin sıralamaya girmemesi için gibi birçok haklı sebep sıralanabilir. Eğer Sandbox olmasaydı yeni açılmış birçok site Google sıralamalarında bir anda ilk sıraya çıkabilirlerdi.
Sonuç olarak Google SandBox, sitelerine emek verip uğraşanların haklarını korumak adına yaratılmış son derece olumlu bir uygulamadır.
İçerik Resimlerinin Altyazıları Önemlimidir?
Web site ve bloglar da ki yazılarda düz yazı insanların algılarında yavaşlatma hissi oluşturabiliyor ve sıkılıp yazıyı yarısında kesip sayfadan ayrılabiliyorlar. Yapılan araştırmalar somut örnek ve deneyler ile de desteklenmiştir. Bu yüzden yazılara serpiştirilmiş ufak bir kaç resim bile yazıyı hareketlendirip kullanıcıyı etkileyebiliyor. Bunun dışında eklenen bu resimlerin Google görsellerde çıkması için tanımlanması gereklidir. SEO uyum puanı da resimlere verilen altyazı isimleri değerlendirmesine katmaktadır. İç link, dış link ve başlık karakter sayıları ile açıklama karakter sayıları belli bir limit içinde olmalı bununla beraber resimlere altyazı eklenmelidir. Google görsellerde sitenizde ki resimlerinizin çıkması resimlerden sitenize bağlantı ile kullanıcı gelebilme ihtimalini de arttıracaktır. Resim eklerken internet ortamından ekleyecekseniz, ekran görüntüsü alıp resmi sıfırlayıp eklemeniz tavsiye edilir. Altyazıya ise anahtar kelimeniz ya da başlığınızın içerik ismini vermeniz faydalıdır.
Anahtar Kelimelerin SEO’ya Etkisi
KeyWords seçimlerinde SEO planlaması göz önüne alınmalıdır. İçerik ile doğru orantılı ve içeriği tanımlayıcı benzersiz anahtar kelimeleri SEO planlamasın da ve arama motorlarında fark edilebilirliği arttıracağından dolayı size büyük katkı sağlayacaktır. Anahtar kelimelerin SEO’ya etkisi göz önünde bulundurulması kadar gerekli bir olgudur. Yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen verilere göre kullanıcılar arama motorlarında iki ila atlı kelime halinde aramalar yapıyorlar. Bundan yola çıkılarak anahtar kelimelerin SEO için etkili bir hal alması için bu aralıkta anahtar kelime seçmek değerli olacaktır. İçerikten farklı anahtar kelimeler kullanımı arama motorları tarafından fark edildiğinde belli cezalar ve alt sıralara düşme olasılığı olacağından SEO planlamanız zarar görebilir. Kullanıcıların arama sorgularını elde etmek için Google Analytics kullanabilirsiniz. Bunun sayesinde hangi kelime öbeklerini yazarak sitenize ulaştıklarını öğrenip anahtar kelimelerinizde buna göre bir SEO planlaması gerçekleştirirsiniz.
Yukarıda ki örnekte olduğu gibi bir nesneyi aramak için kullanıcılar arama motorlarına çeşitli varyasyonlar ve özellikler yazabilirler. Siz kalem olarak içeriğinizi tanıttığınızda mor kalem arayan bir kullanıcının mor kalem kullanmış bir içeriğe gitmesi sizin kalem içeriğinize gelmesinden daha mümkündür. Unutmamak gerekir ki Google kullanıcılara aradıklarına en uygun sayfaları göstermektedir. Bu doğrultuda anlatılmak istenenin anahtar kelimede nitelikleri karşılaması çok önemlidir. Örneğin SEO işi yapıyorsunuz, kullanıcıların bir çoğu bunu Google’da üst sıralara çıkmak şeklinde arıyorsa sizin de içeriklerinizde mutlaka bu tarz anahtar kelime ve konulara yer verilmelidir.
Bir önceki yazımız olan Google Anahtar Kelime Tahmini Rekabet Ölçümü başlıklı makalemizde anahtar kelime rekabeti tahmin, google anahtar kelime analizi ve google tahmini anahtar kelime rekabeti hakkında bilgiler verilmektedir.
Bu anahtar kelime olayı çoğunlukla işime yarıyor da bir de Google’ın henüz keşfedemeyip spam olarak saymadığı karşıma çıkan yanlış öneriler var onlara sinir oluyorum açıkcası. Bu sorunun dışında işime oldukç yarıyo
etkili bir yazı olmuş. anahtar kelimenin eksiz yazılması arama sonuçlarında kesinlikle artı avantaj oluyor. İnsanların arama tercihlerine göre seo ların anahtar kelimeleri iyi tespit etmesi gerekiyor
Türkçe karşılığı biraz değişik dursa da uzun kuyruklu anahtar kelimeler üst sıralara çıkmanın önemli bir noktasını oluşturuyor. ÖZellikle yeni başlayanları en az 4 kelimelik anahtar kelimelere yönelmesi daha iyi olur.