Sizi Arayalım
Müşteri Temsilcilerimiz Sizi Arasın
  • İsim & Soyisim*
    0
  • Telefon*
    1
  • Kısa Açıklama*
    2
  • 3
0 (322) 911 0 374

Günümüzde arama motorları arasında Google’a rakip olabilecek boyutta bir firma çok yakın zaman içinde yok denecek kadar azdı. Ta ki Yandex büyük bir reklam kampanyasıyla kullanıcılarla tanışıncaya kadar. Türkiye olarak bu kampanya ile tanışmamız 2011 yılına uzanıyor. Yandex Browser indirenler arasından yapılacak seçim ile son model süper lüks bir araba vaat eden reklamları hala hatırlarsınız. Yandex 2011 yılında Türkiye’de bir ofis açarak Türkiye pazarında ki yerini almıştır. Orijinal sayfası olan Yandex.ru uzantılı ana sayfası Rusya’da en çok ziyaret edilen sayfadır. Şirketin asıl amacı arama motoru görevlerini son seviyede yerine getirmek olsa da gelirlerinin en büyük kısmını reklamdan elde etmektedirler. Yandex.direct adlı içeriğe dayalı bir biçimde, reklam verenlerin hedef kitleye ulaşması adına arama yapan kullanıcılar ile bu şirket ve firmaların eşleştirilmesine dayalı bir sistemdir. Bu sistem Rusya’da lider bir durumdadır. Elde edilen veriler dahilinde Yandex’in dünya çapında 56 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğu bilinir. Yandex Labs olarak bilinen ve ar-ge laboratuarına sahip olan şirket ise San Francisco’da yer alır ve daimi çalışmalarını sürdürmektedir.

Yandex Metrica

Yandex’in bir ürünü olarak yayınlanan Yandex Metrica tipik bir istatistik ve servislere giriş çıkış sayılarının tutulduğu bir sistemdir. Google Analytics ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Bu konuda ileri düzey kaliteye sahip bir sistem olarak Google Analytics’e rakip olarak sunulabilinecek tarzda bir ara yüzdür. Metrica sayesinde sitenize giren ziyaretçilerin davranışlarını gözlemleyebilir ve analizlerini yapabilirsiniz. Görünüm olarak oldukça basit ve sade tasarıma sahip olan Metrica bir çok webmaster tarfından beğeniyle karşılandı. Kendine has özellikleri içinde barındıran Metrica’da örneğin; tıklama haritası adında bir bölümde en çok tıklanan sayfa ve içerikler düzgün ve anlaşılır bir biçimde listelenmektedir. Web site ve blog sahipleri arzu ettiklerinde ziyaretçi istatistiklerini herkese görünür bir biçimde ayarlayabiliyorlar. Sitenize dair güncel bilgilere ve hedeflediğiniz bir takibata anında ulaşmanız mümkün.

Rapor Tasarımcısı: Sitenize ulaşım sağlayan kullanıcı raporlarının oluşturulmasına yarayan bir araçtır. Tasarımcı yardımı ile çeşitli görevleri tanımlayabilirsiniz.

yandex-metrica-rapor-tasarimcisi

  • En temel Yandex Metrica analizleri içinde bulunmayan özel bir rapor oluşturabilirsiniz.
  • Metrica’da bulunan raporları daha çok ayrıntı ve içerik ile alternatif raporlarını oluşturabilirsiniz. Örneğin; Arama trafik analiz belgelerine çeşitli bölümlemeler ekleyebilir yada benzersiz ziyaretçi rakamlarının miktarını belirleyebilirsiniz.
  • Mevcut bir trafik raporuna filtre ekleyebilirsiniz. Örneğin; belirlediğiniz bir rapor doğrultusunda, bu raporlarda sayfanızı bir ay boyunca düzenli olarak ziyaret eden ziyaretçilerin raporlarının yer almasını ayarlayabilirsiniz.
  • Ayrıntılı bilgi ve trafik analizi sayesinde sayfanızda ki ziyaretçi sayılarının tüm detaylarına ulaşın.

Oluşturulacak raporlar için bir kaç bölümden oluşan forumların ayarlanması gereklidir;

  1. Anahtarlar yani oluşturulacak raporların konusu: Bu alanda verilerin analiz edilmesi üzere en fazla beş parametre belirtilmesi gereklidir. Tabloda yer alan parametreler sol tarafta konumlanan sütunlara karşılık gelmelidir. Örneğin; sayfaların görüntülenme ayarlarının yaşa ve cinsiyete bağımlılığını görmek istiyorsanız, mevcut bölümden yaş ve cinsiyet parametrelerini belirtmelisiniz.yandex-metrica-raporlarin-konusu
  2. Yığınlar (Hesaplamalar): Bu bölümde de anahtarlarda olduğu üzere beş parametre kullanabilirsiniz. Yığın işlevlerinin ve parametrelerin seçilmesi gereklidir. Hesapladığınız tüm değerler tablonun sağ tarafında görünecektir. Örneğin; ortalama olarak ziyaret analizlerinin yaşa ve cinsiyete göre hesaplanmasını istiyorsanız, bölümde ortalama ve ziyaret süresi parametrelerinin belirtilmesi gerekir.yandex-metrica-yiginlar
  3. Koşullar Bölümü: Bu alanda analizlerinize dahil etmek istediğiniz ziyaretçilerin seçilmesi adına en fazla beş parametre belirtme şansınız vardır. Tüm şartlar ilişki, değer ve gösterge olmak üzere 3 ana bölümden meydana gelir. Birden fazla şart belirtilmesi halinde, tüm şartların aynı zamanda karşılandığı ziyaretçiler seçilmektedir. Örneğin; analizde sadece, tüm geçmiş süreler boyunca sitenizi en az 10 defa ziyaret etmiş erkeklerin seçilmesini istiyorsanız alanda şu şartları belirtmeniz gereklidir. Ziyaretçinin cinsiyeti, eşittir daha sonra görüntüleme sayısı. büyüktür yahut eşittir 10.yandex-metrica-kosullar-bolumu
  4. Grafikleri Görüntülemek: Mevcut alanda görselleştirmeyi dilediğiniz yöntemleri seçebilirsiniz. Kullanılabilir durumda olan yöntemler grupları raporlar doğrultusunda değişir. Oluşturduğunuz raporların konusu alanında en az bir adet anahtar yahut hesaplama alanında en az bir adet yığın seçilmesi şarttır. Raporu göster butonuna tıklanıldıktan sonra raporlar görüntülenmektedir.yandex-metrica-grafikleri-goruntulemek

Belirttiğimiz üzere raporlama ile her türlü filtre ve parametrelere uygulayarak tam olarak hedeflenen kitle ve grupların hareketlerini takip edebiliyoruz.

Metrica’ya Nasıl Kayıt Olunur?

Yandex Metrica, sitenizin ziyaret edilme oranlarını hesaplayarak analiz edip sizlere bu doğrultuda detaylı bilgiler vermek üzere hizmet eder. Tamamıyla ücretsiz bir ara yüzdür. Mevcut internet sayaçlarının çalışma prensibine uygun bir prensip doğrultusunda çalışmaktadır. Sitenizin sayfalarına yüklenen kod dahilinde ziyaretleri kayda geçirip bu ziyaretler ile ilgili bilgi verir. Metrica servisini kullanmak adına bir kod alıp bu kodu istenilen yere yerleştirmeniz gereklidir. Kayıt olduktan sonra sistem tarafından size bir kod verilecektir. Sitenize kodu yapıştırdıktan sonra işlem süreci başlar ve her 30 saniyede bir bu kayıtlar güncellenir. Sitenizde ki ziyaretçilerin işlemleri ve davranışlarının sisteme yansıması 30 saniye ila 5 dakika arasında gerçekleşir. Metrica’ya üye ol dediğinizde aşağıda ki tablo sizi karşılayacaktır.metricaya-nasil-kayit-olunur

İlgili alanları doldurduktan sonra kod al ile kodunuzu alıp Metrica’nın sunduğu avantajlardan ücretsiz olarak faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Metrica Ne İşe Yarar?

Yandex Metrica tıpkı Google Analytics gibi sitelerinizdeki tüm hareketlerin raporlanmasını sağlayan bir araçtır. ziyaretçiler hangi ülke yada şehirden gelmişler, kullandıkları işletim sistemi nedir, hangi sayfaları okumuş hangi sayfalardan giriş yapmışlar ve ortalama olarak sitenizde ne kadar zaman geçirmişler gibi bir çok detayın size sunulmasını sağlar. Bunun dışında özel filtrelemeler ile sizin belirlediğiniz analizlerin size sunulması aşamasında da oldukça yararlı işler ortaya çıkarabilmektedir. Metrica basit ara yüzü ve rahat kullanımı ile ve de kendine has bir çok özel işlemleri sayesinde oldukça kullanışlı bir sayaç aracı olarak sizlere fazlasını vermeyi hedeflermiş bir programdır. Site tasarımlarınız konusunda da uyarı ve önerilerde bulunan Yandex Metrica sayesinde yeni bilgilere de sahip olabilirsiniz.

Yandex Metrica mı? Google Anlaytics mi?

Bu sorunun cevabını vermek üzere öncelikle çok büyük incelemeler ve testler yapılması gereklidir. lakin Google’ın çok uzun süredir bu piyasada olduğunu ve her türlü imkanının Yandex’ten fazla olduğunu düşünürsek Analytics bir adım önde olabilir. Nitekim Yandex Metrica ve Google Analytics’i bir arada kullanan kişilerin verdiği bilgiler doğrultusunda, Yandex Metrica’nın daha kişisel seçimler ve özellikler barındırdığını göstermektedir. Google bir dev olarak piyasada bir çok ürünüyle lider durumdayken ona kafa tutabilmek en azından karşısına rakip olarak çıkmayı deneyen Yandex Metrica’ya saygı duymak ve yaptığı özel ve güzel işleri incelemek gereklidir. Çoğu kişi Google’dan vazgeçemese de Yandex ile bir şekilde tanışanların da Yandex’e transfer olduğuna şahit olmaktayız. Karşılaştırmaktan ziyade Google ve Yandex’in kullanıcıları adına geliştirdiği ürünlerden faydalanıp tadını çıkartmak daha doğru olabilir. Aradaki farkı anlamak adına da aynı anda iki sayaçtan da faydalanmak gereklidir. Böylelikle mevcut fark ve eski artı yönler göz önüne çıkabilir.

Bir önceki yazımız olan Zaman Yönetimi Programları ve Etkili Zaman Yönetimi başlıklı makalemizde rescue time programı, self employed time manager ve toggl hakkında bilgiler verilmektedir.

Content Protection by DMCA.com

“Yandex Oluşumu ve Yandex Metrica” üzerine 11 düşünce

  1. Yandex hakkında çok detaylı bilgiler anlatmışsınız. Yazıyı sonuna kadar okumakta bir hayli zorlandım 🙂 yandex metrica hakkında internet ortamında okuduğum en açıklayıcı ve faydalı yazı olduğunu söyleyebilirim. Emekleriniz için teşekkür ediyorum.

  2. Okuduklarım bilgi gerçekten doğru artık yandex kullanıcıları geniş bir kitleye ulaşmıştır. Yani googla günümüzde pekte rakip çıkan arama motoru olamadığından yandex bir türk arama motoru olması ile iyi iş başarmıştır.

  3. Aslında google ile yandex arasındaki anlamak için iki arama motorunu kullanarak anlamak mümkün tabiki fakat bu yandex metrikanın nasıl bir sistem olduğunu tam anlamış değilim hangi siteye girersek girelim bizimi takip edicek?

  4. Yandex Metrika uygulaması çok başarılı gerçekten ben kayıt oldum. Sanırım siz ilk defa bilgi sahibi oldunuz mert bey. Yandex metrika sitesi olan kişilerin sitelerine gelen insanlar hakkında rapor veren bir site yardımcısıdır demek yanlış olmaz. Yani yukarıdaki bilgileride tam olarak okursanız faydasını anlıcaksınız. Saygılar

  5. Yandex oluşumu ve ilerleyişi tartışılamaz derecede hızla kendini göstermiştir. Bununla birlikte yandex metrica iyi bir uygulamadır. Sitenize gelen tüm ziyeretçileri görebilmek ve her hareketlerinin raporunu alabilmak site sahipleri için kaçınılmaz fırsat bence.

  6. Karşılaştırma yapmak yerine böylesine gelişmiş bir arama motorunu incelemek gerekmektedir. Ben bir kez inceledim ve şuan yandex arama motorum haline geldi. Peki merak ettiğim şey sizce alışkanlık edindiğimiz arama motorunu mu yoksa gelişmiş iyi bir arama motorunumu tercih etmeliyiz ? Sizlerden cevap bekliyorum..

  7. İpek hanım tabiki gelişmiş bir arama motorudur. Zaten yandex aradığımızı anında bulmamız için özel tasarlanmıştır. Diğer arama motorlarından bana göre daha kullanışlıdır. Son olarakta yandex metrika ile farkını ortaya koyduğu bir gerçektir.

  8. Yandex kullanmak ilk başlarda biraz zor gelmişti. Ancak zaman içinde kullanım kolaylıklarını görünce, özellikle de Metricadan faydalanmaya başlayınca alışkanlık haline dönüşüyor. Web sitesi olanlar için ideal uygulama.

  9. Yandex Metrica o kadar iyi bir sistem ki sitem kapalı olduğu zaman bile bana telefondan ya da mailden haber veriyor. Akıl dolu bir buluş ve mutlaka kullanın derim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Robot olmadığınızı doğrulayın * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.